2 Septembrie 2023

Tromso Norvegia

02 Septembrie 2023

Tromso Norvegia

Aurore, peisaje superbe, culori de toamnă – toate la temperaturi plăcute: ce poate fi mai fain! Situat la o latitudine nordică de peste 69°, adică la peste 350 km nord de Cercul Polar, Tromsø este o locație perfectă pentru asta, iar peisajele și natura pe care le are în jur vor fi cadrul ideal pentru a surprinde aceste momente.

Highlights
Highlights

Oportunități fotografice:

Lumea asociază, de regulă, aurora boreală cu un peisaj înghețat și cu temperaturi extreme. Dar dacă v-aș arăta că nu e totdeauna așa? Pe început de Septembrie, în zona Tromsø, putem explora întreg peisajul din jurul fiordurilor nordice, dar și să ne bucurăm de aurora boreală, fără să înghețăm de frig.

Pe parcursul acestui tur photo vom fotografia peisajul nord-Norvegian în chiar toate momentele zilei și ale nopții. Vom studia compoziții diferite, vom explora lumina și ne vom juca cu ea, folosind toate tehnicile și “trucurile” de care dispunem. Fiordurile insulelor ne vor fi casă și vom pendula între ele zilnic, pentru a surprinde aici natura arctică în acestă perioadă specială a anului. Vom face și excursii (către Oldervik pentru a vedea măreții Alpi Lyngen sau către lacul Nakkevatnet), dar vom avea și momente de relaxare, pescuind direct din apele fiordurilor sau povestind pe baza imaginilor.

Desigur, în unele nopți senine, vom merge în locuri speciale de unde să putem fotografia și frumoasa auroră boreală.

În această perioadă a anului, zonele arctice încep să se coloreze de toamnă. Pădurile de mesteacăn se colorează într-un galben puternic, poate apărea ceața pe văi și poate chiar pe fiorduri, iar apusurile și răsăriturile sunt foarte lungi, unghiul Soarelui cu orizontul fiind foarte ascuțit. Toate acestea pot deveni subiecte ideale pentru fotografie, iar dacă adăugăm o lumină direcțională plăcută, rezultatul nu poate fi decât unul spectaculos.

 • Grup restrâns și condiții optime pentru învățare
 • Ture de dificultate medie în zone cu potențial fotografic deosebit
 • Transportul local și cazarea incluse în preț
 • Trainer la dispoziția grupului, cu experiență în abordarea peisajelor de coastă

Ziua 1: Acasă – Tromsø:
Zborul va dura destul de mult – cu cel puțin o escală – așa că vom ajunge destul de târziu. Facem aprovizionarea de la supermarket și ne cazăm la cabana nostră de pe malurile fjordului.

Ziua 2 – 6:
Vom face drumeții zilnice, vom explora zona de podiș înalt a Kvaløyei – unde avem șanse să găsim reni și elani – o să ne îndreptăm spre coastă, către Tromvik, pe malurile Grøtfjorden, unde vom fotografia lumina razantă pe vârfurile munților. În altă zi vom face o vizită până la “Insulele de vară” – Sommarøya, unde ne vom plimba pe plaje albe, parcă desprinse din zone tropicale. 

Mai apoi, vom merge în Oldervik unde o să explorăm plaja erodată a Ullsfjorden, cu vederi superbe către Alpii Lyngen. Și desigur, în fiecare seară senină, vom fi bine poziționați și pregătiți pentru a surprinde aurora boreală.

Ziua 7: Tromsø – acasă:
Pornim de dimineață spre aeroport și ne întoarcem acasă după o săptămână plină petrecută deasupra Cercului Polar.

Acest program este unul orientativ, el putand fi modificat in functie de vreme sau de alti factori.

Prețul include:
 • cazare într-o cabană pe marginea fiordului
 • mașină de 9 locuri
 • combustibil
 • taxa de organizare
Prețul nu include:
 • biletul de avion către și dinspre Tromsø
 • mâncarea (aprox. 200 euro)
 • asigurarea de călătorie – obligatorie

2 Septembrie 2023

Tromso Norvegia

Cazarea se face în cabană din lemn situată chiar pe malul fiordului, la 20 km de Tromsø. Avem dormitoare cu câte 2 paturi, baie, bucătărie complet utilată, living și verandă – toate cu o super priveliște spre fiord. Prosoapele, așternuturile, accesul la internet și curățenia finală sunt incluse în preț.

În ceea ce privește mesele, putem să le servim într-unul din restaurantele aflate în Tromsø (suntem la 20 km de oraș) sau să le pregătim în bucătăriile căsuțelor. Acestea au toate dotările necesare. Puteţi lua o parte din alimente de acasă – fructe uscate, nuci și semințe, batoane energizante etc., urmând să cumpărăm restul din supermarketuri. Trebuie să ştiţi că preţurile în Norvegia sunt în general mari. Însă alimente de bază ca pâinea, ouăle şi laptele pot fi cumpărate la preţuri accesibile. Vă vor trebui în jur de 200 euro pentru mâncare în această călătorie. În Norvegia se poate plăti peste tot cu cardul, deci nu aveți nevoie de cash la voi.

În această perioadă, temperaturile în zona arctică sunt încă plăcute. Frigul tăios al iernii nu se instalează încă. Pot fi zile în care vom putea face drumeții sau sta afară doar în tricou. Desigur însă zilele călduroase și senine nu le poate garanta nimeni. Astfel, putem avea variații de la 5°C până la 20°C aproape de la o zi la alta. Însă, chiar dacă va fi vânt sau ploaie, noi ne vom “încălzi” ochii, inimile și…senzorii aparatelor cu peisajul frumos de peste tot unde vom hoinări.

Termene și condiții de plată:
 • 500 € se achită imediat după formarea grupului și este nereturnabil. Această sumă se returnează doar dacă participantul care nu mai poate veni găsește un înlocuitor.
 • restul sumei se achită până la 1 iulie 2023
 • plata se face în lei la cursul BNR + 1,5%
 • orice schimbări majore de curs valutar (nok-eur) se reflectă în prețul turei
 
Penalități în caz de anulare:
 • 30% pentru anulare cu 3 luni înainte de plecare
 • 50% pentru anulare cu 2 lună înainte de plecare
 • 100% pentru anulare cu 1 lună înainte de plecare
 • sumele plătite (exceptând biletul de avion) se returnează integral dacă se găsește un înlocuitor

CONDIȚII DE PARTICIPARE​

 • datorită vremii imprevizibile nu putem garanta că vă veți întoarce cu imaginile dorite;
 • înscrierea la această tură foto presupune luarea la cunoștință și acceptarea informațiilor prezentate în secțiunile acestei pagini
 • Datorită cererii mari pentru unele călătorii, locurile se ocupă destul de repede. În cazul în care nu ai reușit să te înscrii la timp, te pot trece pe lista de așteptare actualizată, urmând să te anunț dacă se retrage cineva.

  De asemenea, poți rezerva un loc din timp pentru aceeași călătorie de anul viitor, la contact@horia-bogdan.com sau telefonic la 0744691779.

Imagini din acest tur
IMG_9047
IMG_5419
IMG_5012_2
IMG_5164
9I0A8229
Pano_1
DSC05953
DJI_0202
IMG_1387
DSC04275-ARW_DxO_DeepPRIME
IMG_8421
IMG_5091
IMG_4992
IMG_7659
IMG_4998
IMG_9040
DSC06742
IMG_8893
IMG_6435
IMG_9423

Horia Bogdan

Fotograf si ghid

Eu, Horia, sunt biolog, fotograf și mare împătimit al întregii zone scandinave, pe care am vizitat-o de multe ori până în prezent. Mai mult de atât, iernile colaborez în calitate de ghid pentru tururile de aurore si cele de fiorduri norvegiene cu Enjoy the Arctic – o companie din Tromsø, Norvegia. Când nu organizez călătorii, merg pe munte, mă uit diligent la Marile Premii de MotoGP și Formula 1, sau îmi planific următoarele explorări ale lumii naturale.