Mountain Equipment Lhotse a fost primul meu contact cu noua membrană Gore-Tex PRO, dar nu și primul contact cu brand-ul Mountain Equipment. În cazul în care nu îi cunoașteți, ei sunt o companie britanică fondată în 1961 dedicată în a produce unele dintre cele mai bune piese de echipament outdoor din lume. Nu e o misiune ușoară și nici o lozincă aruncată în vânt. Ca să vă dau doar un exemplu, ei sunt genul de companie care l-au angajat și susținut pe Matt Fuller (Mountain Equipment’s Product Engineer) care și-a făcut doctoratul (PhD) la Universitatea din Leeds, în “uzul pufului de gâscă” și care în 2017 a testat și lucrat mult pentru a aduce pe piață noua colecție de saci de dormit a companiei. Nu e un lucru des întâlnit.
Citind și auzind detalii de genul acesta despre ei, și văzând recenzii foarte pozitive despre multe produse ale lor, acum 2 ani când îmi căutam un nou shell, m-am uitat imediat spre Lhotse Jacket.
Este unul dintre modelele lor de top, care cântărește 530g și este construită din două tipuri de membrană Gore-Tex Pro: 80D și 40D. Ca să nu fiu foarte superficial, trebuie să menționez aici ca Gore-Tex Pro este la rândul ei cea mai bună variantă de membrană oferită în prezent de compania americană, care oferă “respirabilitate” sporită, durabilitate excelentă și (desigur) garantează impermeabilitatea. În același timp, cele două cifre specificate mai sus, indică durabilitatea (și totodată grosimea) materialului – jacheta fiind construită dintr-o țesătură mai groasă în zona umerilor și a brațelor (zone care sunt considerate mai predispuse frecării) și alta mai subțire în zona gulerului, a abdomenului și a spatelui (pentru a oferi o respirabilitate sporită în aceste regiuni).
Construcția generală a jacketei este, simplu spus, una impecabilă. Cusăturile sunt dese (pentru a garanta durabilitate pe termen lung) și precise, vulcanizate bineînțeles, fermoarele alese (de tipul Vislon) se comportă de parcă ar putea rezista 100 de ani, gluga se ajustează excelent, oferă protecție foarte bună dar nu încurcă vizibilitatea la nicio rotire a capului, iar croiul este unul ireproșabil – suficient de încăpător încât să permită purtarea unei jachete de puf sub ea, dar nu prea larg cât să nu arate bine sau să atârne. Are buzunare ample (excelente pentru un fotograf), fermoare pentru ventilație axială, spatele un pic mai lung pentru protecția zonei lombare și mâneci ușor și precis ajustabile.
Am avut până în prezent 3 jackete impermeabile (toate cu diferite tipuri de membrană Gore-Tex): Haglofs Roc Jacket, Outdoor Research Axiom Jacket și respectiv Mountain Equipment Lhotse Jacket. De toate am fost suficient de mulțumit la timpul lor, dar “domeniul” meu de lucru și mediul cărora le supun își spune cuvântul.
(Haglofs Roc Jacket – Outdoor Research Axiom Jacket – Mountain Equipment Lhotse Jacket)
Le mai am încă pe toate 3. Din păcate pe Haglofs Roc am agățat-o la mâneca dreaptă și am rupt-o puțin, dar încă pentru ture scurte mai merge. Mai are și alte mici probleme (în special în zona cefei), dar nu sunt dispus să renunț la ea. Outdoor Research Axiom (pe care am primit-o de la Annapurna) a rezistat eroic la 2 ierni arctice deja – deși este cea mai lejeră și subțirică dintre ele. Culoarea din păcate nu o ajută, fiindcă se murdărește ușor și este dificil de curățat, dar încă își face treaba. Iar acum pot spune – după niște excursii mai serioase – ca Mountain Equipment Lhotse este piesa de rezistență.
Până în prezent, acest model (și de fapt acest brand) nu se importa direct în România. Eu am fost nevoit să-l cumpăr online (ceea ce nu e foarte problematic, doar că nu îl poți proba înainte și dacă se pune problema unui retur, e mai costisitor). Acum însă, cei de la Outdoor & Alpine Distribution îl aduc și dacă sunteți curioși să-l vedeți și să-l încercați, puteți trece pe la ei.
Transparență: Acest articol, conținutul lui și părerea mea despre articolele în cauză nu este influențată, în niciun fel, de nicio afiliere a mea cu vreun brand outdoor. Eu ader la regulile Codexului Bloggerilor Outdoor, iar pentru mai multe informații, puteți citi aici ce conține. Părerile exprimate îmi aparțin complet, sunt subiective și nu reprezintă sub nicio formă un rezultat științific.